In een testament kunt u regelen wat u wilt wat er na uw overlijden met al uw bezittingen moet gebeuren en hoe u de afwikkeling geregeld wilt zien.
Aandachtspunten hier bij zijn:
wie wilt u laten erven of wilt u juist iemand onterven;
moet er iemand zijn die na uw overlijden de zaken voor de erfgenamen regelt; een zogenaamde executeur-testamentair;
wilt u dat het vermogen van een erfgenaam wordt beheerd door een testamentair-bewindvoerder, bijvoorbeeld vanwege de jonge leeftijd van de erfgenaam of juist vanwege het, in uw ogen, onverantwoorde gedrag van een potentiële erfgenaam.
De voormelde opsomming geeft nog maar een deel van de mogelijkheden weer die in een testament kunnen worden vastgelegd. Een testament is namelijk een persoonlijk document die bij de laatste wil of wens(en) van een persoon moet passen.
In dit kader wijzen wij u graag ook nog op het zogenaamde levenstestament.
Dit is niet een testament dat pas na de dood gaat werken, maar het is eigenlijk een volmacht, waarmee u er voor kunt zorgen dat iemand namens uzelf bij uw leven zaken voor u kan regelen als u dit zelf (even) niet meer kunt. Bijvoorbeeld doordat u wilsonbekwaam bent geworden bijvoorbeeld als gevolg van dementie.
Door middel van de volmacht kunnen bijvoorbeeld schenkingen aan uw kinderen of andere estate- planningsdoeleinden toch nog worden uitgevoerd.
Daarnaast kunt u allerlei andere persoonlijke wensen opnemen in deze volmacht. Ook dit is een kwestie van maatwerk.