Appartementsrecht – Als u een appartement koopt, koopt u eigenlijk een recht, een zogenaamd appartementsrecht.
Een appartementencomplex is vaak onderverdeeld (gesplitst) in appartementsrechten. Een appartementsrecht is een deel in het gehele gebouw, dat recht geeft tot het exclusieve gebruik van een bepaald gedeelte (appartement) van dat gebouw.
Koopcontract, voorlopig? – Het is daarom belangrijk dat alle afspraken, die de verkoper en koper gemaakt hebben, goed worden vastgelegd in een koopcontract.
Vaak wordt dit (in de volksmond) een “voorlopig koopcontract” genoemd.
Maar let op: er is niets “voorlopigs” aan een koopcontract! Als het koopcontract is getekend is de koop gesloten, en met uitzondering van eventuele voorbehouden en bedenktermijn van 3 dagen is de koop definitief.
Gekocht, en dan? – Met het tekenen van deze koopovereenkomst is de eigendom nog niet overgegaan. U wordt pas eigenaar bij tekenen van de notariële akte; de zogenaamde levering.
Deze leveringsakte wordt door ons opgesteld en na ondertekening ingeschreven bij het Kadaster.
Vereniging van Eigenaren – Alle eigenaren van een appartement(srecht) in het gebouw zijn automatisch lid van de Vereniging van Eigenaren.
Deze vereniging behartigt de gemeenschappelijke belangen van de eigenaren.
Wanneer u van plan bent een appartementsrecht te kopen, kunt u bij ons kantoor advies inwinnen over de (financiële) verplichtingen die hiermee gemoeid zijn.
Afwikkeling – Wij wikkelen ook het financiële gedeelte van de (ver-)koop af.
De koper maakt de koopsom met bijkomende kosten over naar de derdengeldrekening van de notaris.
Pas als zeker is dat de koper eigenaar is geworden en dat alles op de juiste manier is verlopen wordt het geld uitbetaald; zo worden koper én verkoper beschermd in hun rechten.
Wij zorgen er voor dat deze ingewikkelde zaken begrijpelijk en inzichtelijk worden, zodat u zich kunt bezighouden met andere zaken.